bemutatkozás programok hírlevél cikk

Cikkek a Mellről

Vissza

 

Régi korok istennőinek üzenetéből kiderül, hogy milyen fontos szerepe volt a melleknek és azt is sejtetni engedik, hogy lehettek idők, amikor több tisztelet és megbecsülés övezte a kebleket és talán a nők maguk is tisztában voltak azzal, hogy milyen gyönyörű női erő és energia lakozik bennük.

Mi leginkább csak sóhajtozunk, általában másféle mellekért!

Sok nő életét megkeseríti az, hogy nem tudja szépnek látni a melleit, mert nem pont olyanok, mint az éppen ideálisnak kikiáltott keblek. Pedig ezek csak múlékony szépségideálok, ezek a divatok változnak, nincs olyan, hogy „szép mell”! Vannak az adott korban ideálisnak tartott cicik és vannak az „igaziak”.

Milyenek hát az „igazi” mellek? Mindenekelőtt elképzelhetetlenül sokfélék. „Nincs két egyforma mell” mondhatnánk viccesen, ha nem párban járnának eleve, de szinte még így is igaz a kijelentés, hiszen legtöbbünknek nem tökéletesen egyforma mellek adattak.

A női mellek ugyanúgy különböznek egymástól, mint a női arcok, forma- és méretgazdagságuk már önmagában is káprázatos. „Léteznek nők, akiknek tízszer akkora melle van, mint nekem. Vagy még nagyobb. ” Panaszkodik Philip Roth Sabbath színháza című regényében az egyik kismellű hölgy, majd így folytatja: „Miért van ez, miért engedte meg Isten a mellbőségnek ezt a mérhetetlen változatosságát? Hát nem döbbenetes?”

Bizony döbbenetes vagy inkább csodálatos ez a sokféleség, illetve az lehetne, ha tudnánk örülni neki. De hogyan örüljünk, amikor  a társadalom belénk ültetett elvárásai azok, amik formálják saját mell-élményünket és ezen keresztül nőiségünkről alkotott véleményünket.?
Ellentétben azzal, amit a média sugall nincsenek „objektív igazságok” a női mellel kapcsolatban. Az egyetlen valóság: a személyes megélés.

Ha látjuk, hogy milyen sokfélék a mellek és milyen sokféleképpen lehet megélni ilyen vagy olyan melleket – ugyanolyanokat egészen másként, különbözőeket nagyon hasonlóan - az talán mindnyájunknak erőt adhat ahhoz, hogy megbékéljünk a sajátunkkal. Ebben segíthet a mellekről szóló előadás, a workshop és a Mellbeszélgetések kiállítás és projekt.