bemutatkozás programok hírlevél cikk

Cikkek a szoptatásról

Szoptatás az első napokban

Vissza

 

Szoptatás

Az emberi faj annak köszönheti fennmaradását, hogy az anyák tudnak szoptatni. Azért kell ezt kihangsúlyozni, mert manapság ezen a téren is még ezernyi tévhit és rossz beidegződés gátolja az anyákat abban, hogy a világ legtermészetesebb módján akár egy-két éven keresztül szoptassák gyermekeiket. Ugyan egyre több fórumon (ld. linkajánló) jelennek meg a szoptatással kapcsolatos korszerű információk, a legfontosabb mégis hiányzik. Nincs élő, követendő, testközeli példa, nincs olyan női közösség, amelynek puszta léte, az hogy tagjai végigkísérték és támogatták egymást az anyává válás útján, erősítené a kismamát. Drága nagyik, anyáink, anyósaink igyekeznek segíteni, de tudnunk kell, hogy legjóindulatúbb tanácsaik is egy olyan korból származnak, amikor orvosok találták ki, hogy mi a jó az anyának és a babának. Ennek pedig sajnos nem sok köze volt sem az igazhoz, sem a természeteshez.

A természetes az (lenne), ha a babát a születése után egy pillanatra sem vennék el az anyától, hanem engednék, hogy azonnal megtalálja a mellet és szopni kezdjen. Jó lenne, ha a továbbiakban is mindig a baba igényei szerint, akár éjszaka is mellre tennék, és ha élete első hat hónapjában kizárólag anyatejet kapna. Jó, ha tudjuk azt is, hogy a gyermek szervezete a hozzátáplálás megkezdése után még körülbelül két éves korig számít az anyatejre: kezdetben még a tápanyagokra is, később inkább már csak az immunanyagokra.
Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki 2 évig szoptasson, de addig igen, amíg örömet jelent számára. Mert szerintem ez a szoptatás igazi titka: ha az anya örömmel gondol rá és boldogan teszi, ha nőiségének és gyermekével való kapcsolatának kiteljesedéseként éli meg, akkor ez a kellemes érzés feloldja az esetleges kezdeti feszültségeket, ellazítja a testet és így szabad áramlást enged a tejnek, a női test legédesebb csodájának.

A kismamáknak szóló "Szoptass örömmel!" workshopról itt olvashatsz.