bemutatkozás programok hírlevél cikk

Mell

Előadás

Workshop

Kiállítás

Mellbeszélgetések

Kérdőív

Visszajelzések

Szoptatás

Cikkek

 

Szoptatás

Az emberi faj annak köszönheti fennmaradását, hogy az anyák tudnak szoptatni. Azért kell ezt kihangsúlyozni, mert manapság ezen a téren is még ezernyi tévhit és rossz beidegződés gátolja az anyákat abban, hogy a világ legtermészetesebb módján akár egy-két éven keresztül szoptassák gyermekeiket. Ugyan egyre több fórumon (ld. linkajánló) jelennek meg a szoptatással kapcsolatos korszerű információk, a legfontosabb mégis hiányzik. Nincs élő, követendő, testközeli példa, nincs olyan női közösség, amelynek puszta léte, az hogy tagjai végigkísérték és támogatták egymást az anyává válás útján, erősítené a kismamát. Drága nagyik, anyáink, anyósaink igyekeznek segíteni, de tudnunk kell, hogy legjóindulatúbb tanácsaik is egy olyan korból származnak, amikor orvosok találták ki, hogy mi a jó az anyának és a babának. Ennek pedig sajnos nem sok köze volt sem az igazhoz, sem a természeteshez.

A természetes az (lenne), ha a babát a születése után egy pillanatra sem vennék el az anyától, hanem engednék, hogy azonnal megtalálja a mellet és szopni kezdjen. Jó lenne, ha a továbbiakban is mindig a baba igényei szerint, akár éjszaka is mellre tennék, és ha élete első hat hónapjában kizárólag anyatejet kapna. Jó, ha tudjuk azt is, hogy a gyermek szervezete a hozzátáplálás megkezdése után még körülbelül két éves korig számít az anyatejre: kezdetben még a tápanyagokra is, később inkább már csak az immunanyagokra.
Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki 2 évig szoptasson, de addig igen, amíg örömet jelent számára. Mert szerintem ez a szoptatás igazi titka: ha az anya örömmel gondol rá és boldogan teszi, ha nőiségének és gyermekével való kapcsolatának kiteljesedéseként éli meg, akkor ez a kellemes érzés feloldja az esetleges kezdeti feszültségeket, ellazítja a testet és így szabad áramlást enged a tejnek, a női test legédesebb csodájának.

A kismamáknak szóló "Szoptass örömmel!" workshopról itt olvashatsz.