bemutatkozás programok hírlevél cikk

Menstruáció

Előadás

Workshop

Első menstruáció

Holdkunyhó

Cikkek

 

Táncolj a fájdalommal – menstruációkor is!

Válaszok Prokopp Dórának a www.szuleteshete.hu-ra

Kedves Dóra!

Ígértem, hogy írok a menstruációs fájdalmakról is, mert elgondolkoztatott, amit írtál:

„Számomra ennél is fontosabb kérdés a menstruációs fájdalmak csökkentésének a lehetősége. Szintén doktor bácsim módszere a háton, a keresztcsont fölötti területe 5 helyre egészen a bőr alá beadott egyszerű, 1-1 ml lidokain injekció, amely nem csak arra az egy alkalomra szabadít meg a fájdalomtól, hanem hónapokra, szerencsés és gyakori esetekben örökre. A minden bizonnyal az akupunktúra elvén működő kezelés olyan fájdalmaktól szabadíthatná meg a nők ettől szenvedő hatalmas rétegét, amelyek semmilyen más módon ilyen hatásosan nem csillapíthatóak.”

Háborítatlan fájdalom című cikkemben említettem, hogy a szülés folyamatában én személy szerint fontosabbnak tartom a fájdalommal való párbeszédet, mint az elhallgattatását és ugyanezt gondolom a menstruációs görcsökről is.

Első szülésem előtt egy-két évvel már úgy tekintettem minden menstruációmra, mintha a szülésre edzenék. Szinte vártam már, hogy beinduljanak a görcsök és igyekeztem úgy intézni, ahogy akkor otthon legyek és elvonulhassak, hogy teljes figyelmemet ennek a történésnek szentelhessem. (Tudom, hogy ez nem mindig megvalósítható!) Figyeltem, hogy miként, honnan indul a fájdalom, hogy merre hullámzik tovább bennem, mit feszít be, mit, mikor enged el, hogy milyen, ha belelélegzem, ha beleénekelek, ha mozdulatlanul fekszem, ha különböző testhelyzeteket veszek fel, ha táncolok. Néha úgy éreztem, hogy ha ennél csak egy kicsit is nehezebb a szülés, akkor azt már biztos nem fogom kibírni! Volt olyan, hogy egy-két egyszerű fogástól gyorsan enyhült a fájdalom, máskor hosszan nyüglődtem és minden praktikám csődöt mondott. De azt megtanultam, hogy a fájdalommal nem küzdeni kell, hanem kézen fogni és táncba vinni.

Számomra nem megoldás a lidokain injekció, mert ez csupán a testre hat, s a testben is csak tüneti szinten. Kicsit olyan, mintha menstruációkor orvoshoz szaladnék azzal, hogy „jaj, doktor úr vérzem, vérzem!” és ő gyorsan elállítaná a vérzést. Mintha a menstruáció csupán erről szólna: a vérzésről és a fájdalomról.

A szülésről ma már senki nem gondolja, hogy csupán testi folyamat, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy a lelki tényezőknek milyen fontos szerepe lehet például a tágulás folyamatában, esetleges elakadásában, de akár a fájdalom megítélésében, megélésében is. A menstruációról ma még (sajnos!) nem gondolkozunk így. Úgy tekintjük, mintha csak testi folyamat lenne, szükséges rossz, havibaj, amely visszatérően öt-hat napra megkeseríti az életünket. Pedig ha belegondolunk, hogy milyen érzékenyek tudunk lenni, hogy milyen könnyen elsírjuk magunkat mondjuk a menzesz előtt egy-két nappal, akkor máris szembetűnik, hogy milyen hangsúlyosan jelen vannak a lelki történéseink is. Egyes kutatók a lelki, tudati tényezőt olyannyira fontosnak tartják, hogy azt állítják, hogy ha a mi társadalmunk nem lenne ennyire elutasító a menstruációval szemben, akkor bennünk nőkben sokkal kevesebb lenne a hozzá kapcsolódó fájdalom. Mintha ebbe a fájdalomba sűrűsödne össze a nők közös bánata, hogy nem élhetjük meg ezeket e különleges napokat a maguk teljességében. Régi idők indián asszonyai például a Holdkunyhóba vonultak el és a mindennapi teendőket az idősebb nőkre, vagy fiatalabb testvéreikre hagyták. Menstruáló társaikkal együtt töltötték a Holdnapokat énekkel, tánccal, testi, lelki történéseik és álmaik figyelésével.

Manapság a reklámokból az árad felénk, hogy ennek valamiféle „száraz”, „tiszta” érzésnek kellene lenni, ami teljes titokban, észrevétlenül és láthatatlanul történik velünk. Az is tény, hogy édesanyáinktól, nagyanyáinktól sem kaptunk semmi olyan útravalót, ami arról szólt volna, hogy menstruálni lehet jó. Én mégis arra bíztatnék mindenkit, hogy kezdjen el kísérletezgetni azzal, hogy hogyan lehetne könnyebbé, szebbé, női létünk ünnepévé tenni a menstruációt. Íme kiindulásnak néhány ötlet:

„Hát ez mind nagyon szép, de olyan görcsökkel, amilyenek nekem szoktak lenni, mindehhez nem sok kedvet érzek!” - gondolhatják most sokan. Számukra az a jó hírem, hogy nagyon sok nő, amikor elkezdett máshogy viszonyulni a menzeszéhez, enyhültek a fájdalmai. Na persze nem feltétlenül egyik napról a másikra, de valami elindulhat. Addig is, míg elérjük ezt a paradicsomi állapotot, hogy boldogan és minden kellemetlenség nélkül menstruálunk, közreadnék néhány ötletet a természetes fájdalomcsillapításra:

Sajnos tudtommal nincs olyan biztos módszer, ami mindenkinél és azonnal elmulasztotta volna a fájdalmakat. (A lidokain injekció lehet, hogy ilyen…) De szerintem nem is ez a cél. Én sokkal fontosabbnak tartanám, hogy tudatosan ráhangolódjunk a női test/lélek ciklikus változásaira: kísérjük figyelemmel, hogy mi történik bennünk nem csak a menstruáció néhány napja alatt – bár ez jó kiindulási alap lehet -, hanem egész hónapban. Próbáljuk megfejteni a testünk jelzéseit, bátran kísérletezzünk a különböző módszerekkel, mert így minden menzesszel egy kicsit talán közelebb kerülhetünk testünk e csodájának, a menstruáció rejtélyének megismeréséhez.