bemutatkozás programok hírlevél cikk

Menstruáció

Előadás

Workshop

Első menstruáció

Holdkunyhó

Cikkek

 

Havibaj? Virágzás! - a menstruációról másképpen

Mi nők évek, évtizedek óta menstruálunk, de elgondolkoztunk-e valaha is azon, hogy valóban olyannak kell-e lennie ennek az élménynek, amilyennek megéljük?

Micsoda?! Élmény? Nem inkább havibaj? – vetődik fel azonnal a kérdés sokunkban. Sajnos a mi kultúránk Éva tettével ránk zúduló átoknak tartja a menzeszt. Rég elfeledett az a tudás, ami a női test által hordozott női erőről szólhatott valamikor. Már dédanyáinknak, nagyanyáinknak sem mesélt arról senki, hogy mi a szép, a jó, a hasznos a női test e misztikus történésében.

A kulturális nyomás nagyon erősen arrafelé hat, hogy titkolandónak, szégyellendőnek kell megélnünk ezeket a napokat, magunkat pedig gyengének és kiszolgáltatottnak. Oly hosszú ideje és oly határozottan örökítődik ez a megítélése a menstruációnak, hogy ma már azt gondoljuk, hogy ez így természetes.

Előadásomban éppen azt szeretném bemutatni, hogy más kultúrákban és korokban hogyan viszonyultak nők és férfiak a menstruációhoz és ezzel felvillantsam a lehetőségét annak, hogy ma is lehetne másképpen.

Vetített képes kultúrtörténeti barangolásunk során szó esik