bemutatkozás programok hírlevél cikk

Menstruáció

Előadás

Workshop

Első menstruáció

Holdkunyhó

Cikkek

 

A virágzás, avagy a menstruáció

„Nehéz napok”, „havibaj”, „száraz, tiszta érzés”, „invisible” vagyis láthatatlan – körülbelül ennyiben össze is foglalható mindaz, amit kultúránk üzen a menstruációról. A legtöbb nő így is éli meg azt, ami lehetne, mint az indiánoknál „Hold-idő”, vagy a régi magyarok szerint: „virágzás”.

Régi korok és más kultúrák lányai és asszonyai tudták, hogy miként használják a „holdnapok” alatti kifinomult érzékenységet és a gyakran felfokozott lelkiállapotokat. Az indián asszonyok például a közösség többi tagjától távol a Holdkunyhóban menstruáló „nővéreikkel” együtt énekkel, tánccal, testi, lelki történéseik és álmaik figyelésével töltötték a Holdnapokat.

Mi általában csak idegesek vagyunk attól, ha sírósság, ingerlékenység uralkodik el rajtunk. Pedig ha ilyenkor időt és figyelmet szentelünk testünk, lelkünk üzeneteire, akkor sok minden kiderülhet a hónap többi részében esetleg jól palástolt vagy elfojtott, de ilyenkor elemi erővel feltörő vágyainkról, belső világunkról.

Lehetne ez a néhány nap a befelé tekintés, az elmélyülés, a testtel és a lélekkel folytatott párbeszéd ideje, amikor előhívhatunk és elengedhetünk minden olyan élményt, gondolatot, ami már nem visz minket előre.

Ahogy az első menstruációt megilletné az ünneplés, úgy az összes többit is. Minden hónapban valóban „piros betűs ünneppé” tehetnénk, termékenységünk, teremtő energiáink, nőiségünk ünnepévé.