bemutatkozás programok hírlevél cikk

Byron Katie gondolatai a Munkáról – avagy a Négy Kérdés és a megfordítás

Vissza

 

A Négy Kérdésen keresztül felfedezzük és megtapasztaljuk azt, hogy hogyan okoz szenvedést egy gondolathoz vagy meséhez való ragaszkodásunk.
A mese előtt béke van bennünk. Aztán felbukkan a gondolat, bedőlünk neki, és a békesség eltűnik, és rögtön érezzük ennek a feszültségét. Ha megvizsgáljuk a háttérben megbúvó mesét, rájövünk, hogy nem igaz.
A (kellemetlen) érzés figyelmeztet minket, hogy ha hiszünk a zavaró gondolatnak, ellene megyünk annak, ami van. Azt üzeni, hogy harcban állunk a valósággal. Amikor tudatosul bennünk, hogy amit igazságként élünk meg, az nem más, mint egy hazugság, a mesén kívüli jelenlétbe lépünk. Aztán a tudatosság fényénél a mese eltűnik és csak annak a tudatossága marad, ami van.A mese nélkül mi magunk vagyunk a béke. Egészen addig, amíg a következő, feszültséget hozó gondolat fel nem bukkan.

Az érzés és a gondolat kéz a kézben járnak. Egyik kéz, másik kéz. Ha bármi gondolatod támad, megjelenik vele egy érzés. És a kellemetlen érzés olyan, mint egy figyelmes ébresztőóra, ami így szól: „Hahó! Most éppen álmodsz. Itt az ideje, hogy utánajárj a dolgoknak!” De ha nem hallgatunk az ébresztőórára, akkor megpróbáljuk manipulálni és megváltoztatni az érzést azáltal, hogy a látszólagos külső világban keressük az okát. Először általában az érzést vesszük észre. Ezért mondom, hogy ez az ébresztőóra. Ez tudatja veled, hogy egy olyan gondolatod támadt, amit jó lenne megkérdőjelezni. Ha nem tudod elfogadni, ha fáj, akkor talán érdemes végigcsinálni vele a Munkát.

A lehangoltság, a fájdalom és a félelem ajándékok, amik ezt üzenik: „Kedvesem, figyeld meg, hogy milyen gondolatok járnak éppen a fejedben. Egy olyan mesében élsz, ami nem igaz!”

Ha hazugságban élsz, az feszültté tesz. Ha mögé nézel a hazugságnak a Négy Kérdés segítségével, mindig visszatérsz igazi önmagadhoz. Igazi önmagad nem választás kérdése. Igazi önmagad a szeretet. Fáj azt gondolni, hogy nem az vagy, ami; fáj egy olyan mesében élni, ami nem egészen szeretet.

Csak az adott pillanatban vagyunk benne a valóságban. Mindenki meg tudja tanulni, hogy a pillanatban éljen, abban, amilyen a pillanat, szeretni azt, ami épp előtted van, szeretni úgy, mintha önmagad lenne. A szeretet csodája a gondolatok nélküli pillanatban történik meg. Ha gondolatban éppen valahol máshol jársz, akkor kimaradsz a pillanat varázsából, a másik ember csodájából, elszalasztod az igazi életet.

Ha megengeded a tudatodnak, hogy feltegye a kérdéseit, akkor megnyílik a szíved és előtűnik a válasz. A szív felfedi a választ és a tudat végre megpihenhet a szívben, mint otthonában és ráébredhet, hogy ő és a szív egyek. Erről szól a Négy Kérdés. Leírod a problémádat, végigkérdezed a kérdéseket és a szíved megadja a választ, amit (lelked legmélyén) mindig is tudtál. És a végén ott a magadra vonatkoztatott megfordítás. Ez az alázat. Nem kell mást tenned. Állsz egy szobában, vagy ülsz egy széken és figyeled a mesét. Ha ijesztő, vagy nyomasztó, tedd fel a négy kérdést, majd fordítsd meg az állítást. Gyere haza!

Idővel a kérdésfeltevés élővé válik bennünk, s a felbukkanó gondolatokra és mesékre a természetes, szavak nélküli, tiszta tudatosság lesz a válasz.

1. Igaz ez?

2. Egészen biztos lehetsz abban, hogy ez igaz?

3. Hogyan reagálsz akkor, amikor hiszel ennek a gondolatnak?

4. Milyen ember lennél e nélkül a gondolat nélkül?

És az eredeti mondat megfordítása.