bemutatkozás programok hírlevél cikk

Szeméremtest

Előadás

 

Virágom, virágom - a női szeméremtest rejtelmeiről

Ez az előadás egy olyan női csodát állít a középpontba, amely a legritkább esetben kerül reflektorfénybe. Nem véletlen, hogy már a cím is talányos, hiszen óvatoskodni kell még a szóválasztással is. Sajnálatos módon a magyar nyelvben nincs olyan szó a női nemiszervre, amely magában foglalná mindazt a tisztelet, nagyrabecsülést, csodálatot és a szentséges tartalmakat, amit például a szanszkrit yoni szó, melynek jelentései között szerepel a forrás, eredet, anyaméh, de elsősorban a női szeméremtestre utal.

Benne foglaltatik egy olyan kor öröksége, amely a yoniban az Istennő szent szimbólumát tisztelte és egy olyan kultúra tanítása, amely a nőre, mint a szentséges női energia (Shakti istennő) megtestesülésére tekintett.

A mi kultúránk olyannyira máshogy tekint a női szeméremtestre, hogy szinte felfoghatatlan számunkra ez a fajta szemlélet. Micsoda kontraszt ehhez képest az, hogy nálunk régiesen-népiesen csak a csúnyád néven emlegették a szeméremtestet!

Mit gondolnék én, mint kislány, akinek azt mondják: a csúnyád? És mit gondolunk mi felnőtt nők arról ott lent? Szembenéztünk-e valaha a meztelen igazsággal? És ha igen, milyennek találtuk? Mihez hasonlítottuk magunkban? Nem furcsa, hogy jószerivel fogalmunk sincs arról, hogy mi is van a lábunk között, pedig az életünk, női létünk szempontjából meghatározó történések színhelyéről van szó!
Az előadás célja éppen az, hogy különböző korok és kultúrák műalkotásainak, tárgyi emlékeinek, hagyományainak, hiedelmeinek bemutatásán keresztül árnyaltabb, színesebb képet alakítson ki bennünk arról a testrészünkről

Az elvont, szimbolikus tartalmakon kívül a hús, vér szeméremtesttel is megismertet az előadás: részletes anatómia vizsgálódás alá vesszük a csiklót és talán új, meglepő tények is feltárulnak majd a női gyönyör e forrásával kapcsolatban. Fény derül a puncik, pinák és vulvák megszámlálhatatlan sokféleségére és ahogy megismerkedünk a több tucatnyi névvel, amivel keleti kultúrákban illették a női test e rejtelmes csodáját, elgondolkozhatunk azon, hogy vajon milyen tudás-, és élményanyaggal rendelkezhettek akkor és ott, nők és férfiak.