bemutatkozás programok hírlevél cikk

Szülj szíved szerint

Szülj szíved szerint

Birthing from Within®

Tudnivalók a foglalkozásokról

Tematika

Szoptass örömmel!

Szüléstörténetek

 

Birthing From Within®

Pam England-del, a Birthing From Within című könyv szerzőjével és az azonos nevű szülésfelkészítő módszer kidolgozójával 2004-ben találkoztam Londonban, ahol képzést tartott leendő szülésfelkészítőknek. Írhatnám azt, hogy „mindaz, amit Tőle tanultam, gyökeresen megváltoztatta a szülésfelkészítésről korábban bennem élő képet”, de azt hiszem, hogy az igazság az, hogy ez a képzés azért jelentett számomra sokat, mert éppen azt a képet erősítette, ami mindig is bennem élt, aminek viszont gyakorlati megvalósításával akkor még nem nagyon találkoztam.

Pam England

Pam a hetvenes évek végén ápolónőből lett bába. Első, otthonszülésnek tervezett szülése császármetszéssel végződött és ez indította el azon az úton, hogy kiderítse, mit kellett volna tudnia ahhoz, hogy ne így alakuljanak a dolgok, mire és hogyan kell készülni egy nőnek, amikor a szülésre készül.

Erről könyvében így ír:
„Rájöttem, hogy még a legjószándékúbb szülésfelkészítés is – a maga tényeivel, adataival, ismereteivel, ha csak ennyit nyújt – épp a lényegről, a belső felkészülésről tereli el a figyelmet. Mire a kismamák elsajátítottak minden tudnivalót, éppen azt veszítik el, amire legnagyobb szükségük lenne: a bizodalmat a testükben és a hitet, hogy problémamentesen képesek megszülni gyermeküket.
Második várandósságom alatt tudtam, hogy az a legfontosabb feladatom, hogy „elfelejtsek” mindent, amit ápolónőként és bábaként tanultam, hogy emlékezni tudjak mindarra, ami ösztönösen bennem van.

Megtanultam csöndben figyelni és meghallani a szívem mélyéről érkező kérdéseket és felfedni legtitkosabb félelmeimet. Gondolkoztam születéstörténeteken és a különböző népek szokásain, festettem, rajzoltam, naplót vezettem és végül megtanultam, miként fogadjam el a szülés ismeretlen és  kiszámíthatatlan természetét.”

Ez az alapélmény Pam England különleges szülésfelkészítési programja mögött és ez mutatkozik meg a gyakorlatban, a foglalkozásokon is. Nem arra törekszünk, hogy valamilyen kitűzött célt elérjünk, feltétlenül így vagy úgy, itt vagy ott szüljünk, hanem azt szeretnénk, hogy bejárjunk egy utat, aminek egy adott pontján elérkezünk a szülésig és akkor, ott képesek legyünk tudatosan, testtel-szívvel-lélekkel jelen lenni és megélni azt a maga teljességében.

„A várandós mamák nagy része azt gondolja (vagy inkább reméli), hogy a tanfolyamon megtanulják majd, miként legyenek nyugodtak, magabiztosak, összeszedettek a vajúdás és a szülés alatt, hogy még véletlenül se „veszítsék el a kontrollt”. Sajnos sok szakember is ezeket az irreális elvárásokat erősíti a kismamákban a szülés előtt, de sokszor közben is. Mivel tudom, hogy ez az „ideális” viselkedés milyen nehézségeket okozhat a vajúdás közben, én nem ígérem, hogy erre fogom tanítani a hozzám fordulókat.”- írja Pam England és ugyanezt mondhatom én is. Hogy ehelyett mi mindennel lehet ismerkedni a Szülj szíved szerint foglalkozásokon, arról itt olvashatsz.