bemutatkozás programok hírlevél cikk

Szülj szíved szerint

Szülj szíved szerint

Birthing from Within®

Tudnivalók a foglalkozásokról

Tematika

Szoptass örömmel!

Szüléstörténetek

 

Aki a „szíve szerint” szeretne szülni, annak először is meg kell találnia, hogy mi is lakozik a szívében. Ehhez egy kis lelassulásra, befelé figyelésre, elcsendesedésre, ellazulásra van szükség, amit nem mindig könnyű megteremteni a mindennapokban. Segíthet ebben az, ha van egy meghitt hely és egy csoport, ami vár és befogad. Reményeim szerint ezt nyújtják a foglalkozások: olyan hangulatot, ahol elmondhatók a kérdések, megoszthatók a kételyek, letehetők a terhek és helyükre megnyugtató válaszok, pozitív megerősítések és kellemes élmények kerülnek.

A különböző alkalmaknak van ugyan előre meghatározott tematikája, de sokkal fontosabb az, hogy az adott csoportot mi érdekli, milyen kérdések, mikor merülnek fel. Sokat beszélgetünk, de talán ami még ennél is lényegesebb, azok a gyakorlatok, amelyek átélhetővé, megtapasztalhatóvá tesznek olyan dolgokat, amikről általában csak olvasni szoktunk.

Például a foglalkozásokon olyan módszereket sajátíthatsz el, amelyek segítségével megtanulsz „bánni” a fájdalommal. A különböző figyelemgyakorlatok abban segítenek, hogy kiismerd a fájdalom természetét, és amikor a vajúdás során szükséged lesz rá, ne ellenségként, hanem együttműködő (munka)társként éld meg a méhösszehúzódásokat. Tehát az ígéret nem az, hogy „ha ezt a csodamódszert használod, nem fog fájni”, hanem az, hogy „igenis fájni fog, de fel leszel rá készülve, és tudni fogod, hogy mit kezdj a fájdalommal”.

A szülésnél fontos szerep juthat a jelenlévő, lelki támaszt nyújtó személynek, legyen az férj, testvér vagy barátnő, akiknek talán ugyanúgy ismeretlen a „terep”, a vajúdás világa, mint az elsőszülő kismamának. Ennek a szülésfelkészítésnek egyik legnagyobb érdeme, hogy figyelmet szentel a szülésnél jelenlévő társnak is, őt is bevonja, „felkészíti”. Hiszen miért ne lehetnének a leendő édesapáknak is kérdései, bizonytalanságai a szüléssel kapcsolatban? Ezeken a foglalkozásokon nekik is alkalmuk nyílik arra, hogy kicsit tudatosítsák a saját érzelmeiket, elképzeléseiket. Közben gyakorlati tanácsokat is kapnak például arról, miként legyenek a szülés „őrei”, hogy mikor és hogyan szóljanak a vajúdó kismamához, vagy hogy mit is tegyenek, ha úgy látják, hogy a feleségük teljesen „ki van borulva”. Tehát ők is a valós helyzetekre készülhetnek fel és azt tanulhatják meg, hogy miként váljanak a kismama igazán segítő, támogató, szerető társává a vajúdás és a szülés beavatásában.

Hogy ez a beavatás, ez a szülés valójában milyen lesz, azt senki nem tudhatja, hiszen olyan sok rejtelmes, titokzatos dologtól függ, amibe nincs beleszólásunk. Ez a szülésfelkészítés nem is arról szól, hogy valamilyen kitűzött célt elérjünk, feltétlenül így vagy úgy, itt vagy ott szüljünk, hanem arról, hogy bejárjunk egy utat, aminek egy adott pontján elérkezünk a szülésig és akkor, ott képesek legyünk tudatosan, testtel-szívvel-lélekkel jelen lenni és megélni azt a maga teljességében.
Ebben segítenek a táncok, a dalok, a rajzok, a belső képek, a filmek és a sok-sok közös beszélgetés, amiben részünk van az együtt töltött idő alatt.

Ha kérdésed lenne a szülésfelkészítéssel kapcsolatban, írhatsz, ha kedvet kaptál a foglalkozásokhoz jelentkezhetsz az info@noitetcsodai.hu címen. Olvashatsz a tudnivalókról és a naptárban utánanézhetsz, hogy mikor indul a következő csoport.