bemutatkozás programok hírlevél cikk

Várandósság és szülés

Előadás

Testi változások

Lelki folyamatok

A szülésről

A szülés után

 

Az itt következő néhány gondolat a szülésről a személyes tapasztalataimból, találkozásaimból és olvasmányélményeimből született. Sem követendőnek, sem vitaindítónak nem szánom, de örülök, ha gondolkodásra, tájékozódásra indít.

A legtöbb fiatal nő mire odakerül, hogy gyermeket vállaljon, már elhitte, hogy egy életveszélyes vállalkozásba fogott, és úgy a várandósságot, mint a szülést csak orvosi felügyelet és irányítás mellett lesz képes végigcsinálni. Ha netalán egy titokzatos belső hang azt sugallná, hogy ez nem feltétlenül van így és egy megmagyarázhatatlan belső indíttatás arra késztetné, hogy tapogatózni kezdjen más irányba, akkor fel lehet készülve arra, hogy a környezetében szinte mindenki ellene fordul és végzetes felelőtlenséggel vádolja majd.

Ha valakinek a kórházi műszerek, az orvos jelenléte, az epidurális érzéstelenítés lehetősége vagy netán a tervezett császármetszés jelenti a biztonságot, akkor ezeket kell számára biztosítani. Ugyanakkor, ha valaki úgy érzi, hogy otthon, meghitt környezetben, szerettei körében, egy képzett bába jelenlétében, a saját ritmusában, a teste belső üzeneteire figyelve, a lehető legtermészetesebben szeretne életet adni gyermekének, akkor szabadon dönthessen akár így is.

A háborítatlan szülést választók nem vakmerő hazardőrök, akik a kellemes hangulatért feláldozzák a szülés biztonságát garantáló kórházi környezetet. Sokkal inkább olyan nők és férfiak, akik gondos informálódás után meggyőződtek arról, hogy a statisztikák szerint a tervezett otthonszülés semmivel sem jelent nagyobb kockázati tényezőt, mint a kórházi szülés (sőt!). Bíznak a szülést kísérő bába tudásában és helyzetfelismerő képességében, s tudják, hogy a kórházi felszereltséget igénylő, gyors beavatkozást kívánó helyzetek általában nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. Alapos felkészülés után el merik hinni, hogy a szülés természetes folyamat és az életadás minden nő veleszületett képessége, és mint ilyen, nem az orvostudomány, hanem a női test csodája.